• news
  • 28 jul. 2023

Eerste stappen gezet om winkelcentrum Kastelenplein weer kloppend hart van de buurt te maken

Na de acquisitie van het Eindhovense winkelcentrum Kastelenplein en het aangrenzende saunacomplex vorig jaar, hebben eigenaar Mosaic World en ontwikkelaar B-Right Urban Living de eerste stappen gezet in het verbeteren van de uitstraling van het complex en het vergroten van de betrokkenheid van de omwonenden. Samen maken zij van het winkelcentrum weer een stadsparel waar wonen, werken en winkelen samenkomen.

before-after-kastelenplein-1

Het winkelcentrum, gebouwd in 1976, heeft met een leeftijd van ruim 46 jaar een grootschalige ingreep nodig om het weer aan te sluiten bij de hedendaagse binnenstedelijke behoeften. Bij ondernemers, klanten, bewoners, en overige gebruikers is het winkelcentrum al jaren onderwerp van gesprek. Nu investeerder Mosaic World eigenaar is van zowel het winkelcentrum als het aangrenzende saunacomplex kunnen er, na jaren van praten, weer plannen gemaakt worden om het winkelcentrum nieuw leven in blazen.

Om deze plannen tot een succes te maken heeft gemeente Eindhoven een financiële bijdrage geleverd uit het programma Impulsaanpak Winkelgebieden. Dit programma, met als doel om leegstand en verloedering in winkelgebieden aan te pakken, geeft B-Right Urban Living en Mosaic World de financiële ruimte om verbeterplannen direct op te pakken en uit te voeren.

b-right-afmeting-carousel-1000-x-667-2

Graffiti-kunstwerk

Het meest in het oog springende initiatief tot nu toe is het verbeteren van de uitstraling van het voormalige saunacomplex. Na jaren van leegstand was het saunacomplex een doorn in het oog voor veel winkeliers en omwonenden. Om het complex aan te pakken zijn juist die omwonenden betrokken middels een kleurplatenwedstrijd. Leerlingen van verschillende basisscholen uit de directe omgeving zijn uitgedaagd om hun eigen ideeën en inspiratie te delen voor een levensgroot graffiti-kunstwerk op de buitenzijde van het saunacomplex. Op basis van zo’n 25 kleurplaten heeft een graffiti-artiest van het Eindhovense urban culture platform EMOVES een ontwerp gemaakt en dit groot aangebracht op de muur van het saunacomplex. Een verbetering waar omwonenden al tijdens het aanbrengen dagelijks hun waardering voor deelden met de graffiti-artiest.

Spelen met Kastelen

Andere initiatieven die middels de toegekende subsidie uitgevoerd zijn, zijn onder andere de aankleding van het winkelcentrum met nieuwe bloemen, bomen, en andere beplanting en de actie “Spelen met Kastelen”. Leerlingen van zeven Eindhovense basisscholen hebben kartonnen kastelen mogen versieren naar eigen inzicht en creativiteit. De resultaten zijn tentoongesteld in het winkelcentrum, waar bezoekers konden stemmen op hun favoriete ontwerp. Tijdens een feestelijke bijeenkomst begin juli zijn de winnende scholen bekend gemaakt en hebben zij een cheque ontvangen uit handen van wethouder Stijn Steenbakkers. Een actie die op verschillende momenten veel extra bezoekers naar het winkelcentrum getrokken heeft.

Toekomstplannen

Mosaic World en B-Right Urban Living werken samen met vastgoedontwikkelaar FiMek estate aan plannen om het winkelcentrum en de directe omgeving nieuw leven in te blazen, met onder andere de realisatie van ten minste 800 nieuwe woningen. Hoewel de herontwikkeling nog enige jaren in beslag zal nemen, kunnen Mosaic World en B-Right Urban Living door de subsidie-bijdrage van gemeente Eindhoven nu al stappen zetten om de uitstraling van het winkelcentrum te verbeteren en het een fijne en veilige plek te laten zijn om te verblijven en te ontmoeten.

Laatste nieuws